Fettisdagen = semla

Redan i slutet av december börjar de dyka upp i affärerna. Semlorna. Egentligen är det ju först på fettisdagen som startskottet går och från och med då kan man äta en semla varje tisdag fram till påsk.

Jag har ett svagt minne från när jag var liten att det faktiskt bara var på tisdagar man kunde köpa semlor – men jag kan minnas fel.

Något jag kommer ihåg är de semlor som mamma bakade när vi bodde i Sydamerika. Släta bullar som hon fyllde med en egen mandelmassa (mandel, socker och grädde) och vispad grädde. Det var inte lika stora som köpesemlor, mandelmassan smakade inte likadant och grädden var inte lika fluffig – men vad goda de var! Och storleken var egentligen alldeles lagom kan jag tycka idag.

Tillbaka till nu – det lutar nog åt att det bli två semlor idag. En på jobbet och en hemma. Har till och med kommit ihåg att beställa semlorna jag ska ha med mig hem. Jag glömmer aldrig (kanske beroende på döttrarnas pikningar) den gången som jag med ljus och lykta försökte hitta fem semlor efter jobbet. Nej – nu är det beställda och hämtas upp efter att jag slutat idag.

Tur att jag ska träna ikväll – och jag lär ju inte behöva någon middag. Inte efter två semlor.

Lämna en kommentar