Hör en våg hemma i ett omklädningsrum på träningsanläggningen?

Den har stått där ett tag och jag har liksom inte tänkt så mycket på den. Tills nu.

Nu har jag börjat fundera kring det. Som tidigare jympaledare vet jag att många går och tränar för att bli smalare/gå ner i vikt. Många och då med en sund relation till träning och mat lyckas också. Jag vet också att träning faktiskt kan innebära en viktuppgång när man utvecklar mer muskelmassa av träningen och jag vet att det har gjort att några valt att sluta träna igen.

Vad signalerar en våg i omklädningsrummet på träningsanläggningen? En träningsanläggning som vänder sig även till ungdomar från 15 år och uppåt, och även små barn faktiskt. Att träning och vikt hör ihop?

Jag fick höra ”jag hör vad du säger och tar det med mig” men….

  • Jag fick höra att det var många som hade bett om att det skulle finnas en våg och att det framförallt var ”seniorer” som frågat om efter den.
  • Jag fick höra att en våg i ett omklädningsrum är lika naturligt som en hårfön.
  • Jag fick höra att det skulle bli ramaskri om man tog bort vågen eftersom det är så många som vill ha den.

Är det verkligen så? Stämmer det verkligen?

  • De jag ser väga sig är inte seniorerna. Det är snarare ”juniorerna”. De redan smala juniorerna som ofta kommenterar sin vägning med typ ”oj – jag har gått upp två hekto, nu blir det ingen middag”.
  • Lika naturlig som en hårfön? Nej, se det håller jag inte med om. Visst är det bra att det finns en fön att torka håret med men fönen kommer inte ge dig feedback på om ditt hår blivit finare efter träningen….
  • Att det skulle bli ramaskri är jag tveksam till. Träningsanläggningen skulle ju kunna välja att erbjuda sig att ha en våg bakom receptionen som man kan låna – om det nu är så att man inte har någon hemma. För det måste ju vara enda anledningen till att man vill att det ska finnas en våg där. Att man själv inte har någon hemma…. Eller?

Om det nu är så att träningsanläggningen vill tillgodose sina medlemmars önskemål – kommer de då att tex ha försäljning av lättöl om många ber om det? Skulle inte tro det faktiskt.

Jag ogillar tanken att vi i ett samhälle där utseende-, mat- och viktfixering och även ätstörningar är ett stort problem, ska påminnas om pressen och kraven även på gymmet. Kanske till och med att det uppfattas som en uppmaning – att väga sig.  Visst inser jag att de som är drabbade kommer att hitta andra ställen att väga sig på men träning vill jag ska kopplas ihop med att må bra – inget annat.

”Jag hör vad du säger och tar det med mig…” fick jag höra och jag hoppas att det kommer att innebära att man tänker till ett varv till och plockar bort vågen.

Så här går mina funderingar. Är det bara jag som tänker så? Är jag helt ute och cyklar?

Vad tycker ni?

Annonser

En reaktion till “Hör en våg hemma i ett omklädningsrum på träningsanläggningen?

  1. Jag håller med dig. Sedan flera år är jag aktiv inom en Friskis&Svettis-förening och vi har valt att inte ha någon våg på anläggningen. Det händer att folk frågar efter det – vi har ju över sjutusen medlemmar så det är väl inte konstigt att någon vill ha det – men vi svarar att vi inte tycker att det behövs någon. Man kan ju alltid väga sig hemma. De gånger jag varit med om att frågan ställts har det inte heller rört sig om seniorer utan om unga människor som mycket väl kan komma på dumheter som att de inte är värda mat om inte vågen visar vad den ”skall”, som om den mätte människovärde och inte kilon.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s