Ganache, tryffel och pralin

Igår gjorde jag något jag aldrig hade gjort förut. Jag gjorde praliner på Göteborgs Choklad- och karamellfabrik. De håller numera till även på Tjörn och dit åkte vi. En av tjejerna i Bluewatergirls gifte sig 11-11-11 och som present av oss fick hon en kurs i pralintillverkning. Självklart hängde flera av oss andra med också.

Lokalen på Tjörn (i Svanvik) hade blivit färdig under eftermiddag så vi var de allra första kunderna/kursdeltagarna. Vi möttes av en jättebricka med olika godsaker som det var fri ätning av. Bara det… Jag menar – jag och choklad gillar ju varandra. Till det var det riktigt gott med bubbel.

Vi fick sedan lära oss att det färdiga resultatet är en pralin, att innehållet är ganache och att om ganachen inte har ett skal eller är dekorerat så kallas den för tryffel. (hoppas att det blev rätt nu). Steg 1 blev alltså att göra ganachen. Grädde och muskovadosocker blandades och värmdes. Ett tips vi fick vara att smaksätta grädd- och sockerblandningen med chili, lime, kaffe eller annat gott. Tydligen tillsätter man smaksättaren som sedan värms upp tillsammans med grädden och sockret och då avger smak. Vill man ha mer smak låter man blandningen svalna och värmer sedan upp den igen. Det man har tillsatt som smaksättare silar man sedan bort innan man blandar blandningen med den smälta chokladen. Att smälta chokladen var en hel vetenskap i sig.

Ganachen/tryffeln formade vi sedan till kulor som doppade i smält choklad för att slutligen dekorera dem. Med mig hem fick jag sedan 10 vackra praliner (i mitt tycke) och dem tänker jag spara till ett särskilt tillfälle

Det här kommer jag definitivt göra om.

2 reaktioner till “Ganache, tryffel och pralin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s