Termometern visade på -10 grader och det var nästan kallt i sovrummet. Kallt men skönt – så länge man får ligga kvar under täcket vill säga. Och gärna med en varm mysig hund bredvid sig. Men – det är måndag och då är det inte läge att ligga kvar i sängen.
Det här med att det är kallt gör mig inte så mycket längre och jag har insett att det till stor del har att göra med ordentliga kläder. Dessutom är det vanligtvis så att kallt väder också innebär klart väder och ofta då även sol. Det är väder som jag verkligen gillar. Nu pratas det återigen om snö så jag håller alla tummar jag har. Längtar efter en långpromenad i vitt vinterlandskap med röken bolmandes ur munnen för att det är så kallt. Kan det få bli så nu kanske? När man sedan kommer in kan man ju skjutsa in den där vegetariska lasagnen med getost och spenat, som man har förberett, i ugnen. Det här receptet från Tasteline gjorde jag i lördags och det lär jag göra igen.
För 4 portioner
1,5 paket färska lasagneplattor
1 st morot 1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
500 gram passerade tomater
2 dl Créme fraiche
200 gram chévreost
70 gram babyspenat
1 dl vatten 1 msk tomatpuré 0,5 tsk sambal oelek 1 tsk honung 1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk basilika
Sallad
1 st palsternacka
1 st rödbeta
1 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
Tillagning
1.Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och hacka löken. Skala rotfrukterna och vitlöksklyftorna. Riv moroten och vitlöken på ett rivjärn och fräs i 1 msk olja i en kastrull. Tillsätt de passerade tomaterna, 1 dl vatten, sambal oelek, tomatpuré, honung, basilika, salt och peppar och låt allt få ett uppkok.
2. Blanda chévreosten med créme fraichen.
3. Häll lite tomatsås i botten av formen. Dela lasagneplattorna i lika stora längder. Lägg på ett lager lasagneplattor och bre över hälften av chévreröran. Strö över lite av spenaten. Fortsätt att varva tomatsås, lasagneplattor, chévreröra och spenat. Avsluta med ett lager chévreröra och tomatsås. Sätt in i ugnen ca 20 min.
4. Riv palsternackan och rödbetorna fint på ett rivjärn. Tillsätt 1 msk balsamvinäger, 1 msk olivolja, 1 nypa salt och peppar.
Jag serverade lasagnen med tunt skivad serranoskinka bredvid och det blev hur gott som helst.