Orimliga krav kanske

”Nej, skaffar vi hund är en welsh är alldeles för krävande för oss”

Flera gånger den senaste tiden har jag hört samma sak och det har fått mig att fundera. Vad är det som gör att många tänker så? När jag frågat vad de tänker är svaret att man läst att en welsh kräver daglig aktivering, promenader och träning. Dessutom tillkommer pälsvård. Det här är inga nyheter för mig men nu till det jag tror är pudelns (!) kärna: Man ser de här sakerna som tre olika saker som måste göras vid olika tillfällen. Dvs en stund aktivering, x antal promenader och si och så lång tid med träning. Det är klart att det lätt verkar bli mycket tid varje dag då. MEN – riktigt så ser jag det inte.

Jag ser t ex att man, på ett väldigt naturlig sätt, kan få in både aktivering och träning under en promenad. Likaså gör man det när man är hemma och ofta utan att man tänker på det. Självklart kan man även lägga till specifika träningstillfällen när man tillsammans med hunden lägger spår, tränar agility eller rallylydnad eller annat som man känner för. Är det dåligt väder kan man till och med göra allt det där inomhus. Vi har haft korvsök inomhus massor med gånger.

Det jag vill säga är att man självklart ska tänka efter innan man skaffar hund men att sedan inte krångla till det och göra det för omständligt.

Nu tänker jag sticka ut hakan och säga att jag tyvärr även ser samma sak med småbarnsföräldrar idag. Allt blir så uppstyrt. Det ska planeras när barn ska ha fri lek, när de ska pyssla, när de ska vara ute och när de ska göra alla möjliga aktiviteter som föräldrarna tycker att de ska vara med på. Vad barnen själva vill uppfatar jag (jag kan ha jättefel nu) inte som lika viktigt. Jag vet inte om jag hade pallat att vara småbarnsförälder idag. För mig verkar det vara skyhöga krav på hur allt ska vara och det gäller allt. Det kan jag inte minnas att det var när mina barn var små.

Jo – jag ser likheterna i mitt resonemang om hund och det om barn här.

Vem är det som har skapat detta beteende? Eller har jag bara fått allt om bakfoten.

2 reaktioner till “Orimliga krav kanske

 1. Jag tror att termen är ”additionsstress”. Man läser att A gör ditten och B datten och C nåt annat. Och så tror man att man ska göra både ditten, datten och nåt annat. Helst samtidigt. Och så ska barnen vara glada, rena, välkammade och artiga. Och själv ska man vara i fin form, laga all mat från grunden, odla sina grönsaker ekologiskt och ha avslappnade men perfekta bjudningar med jämna och ganska täta mellanrum. Dessutom ska man vara sparsam men inte snål, klädd i uppdaterat mode i åtminstone halvfina märken men inte snobbigt och ta hand om sin andlighet med yoga eller nåt liknande. Helst ska man vara kåt, glad och tacksam samtidigt.

  Och så ser man A som har en hund som tävlar i agility, B som har en som är meriterad spårhund och C som ställer ut sin och får cert efter cert. Eller bara lyssnar på A som uppdaterar fejjan när hen gått två timmar (fast egentligen var det bara 20 minuter men det står ju inte) i skogen och plockat lingonris till att binda kransar, B som lägger in en bild (som är tre år gammal men det står ju inte) på en nytrimmad hund och C som rabblar trick som jycken lärt sig (att det sen kostade två kilo blodpudding står inte heller).

  Nåt sånt.

  Additionsstress.

  Vi går inte särskilt långa promenader med Malte. Det har jag dåligt samvete för. Men han går själv, på vår 5000 kvm stora tomt och en bit upp till grannen (dvs närmare ett tunnland) – och det gör han ett par timmar om dan. VARFÖR inbillar jag mig att de där promenaderna skulle bli bättre för honom om jag hänger i ett snöre som sitter fast om hans hals?

  Gilla

  1. Additionsstress?! Det ordet lägger jag till i ordboken för viktiga ord 2014-2015. Tillsammans med ”kränkt” och ”bitter”. Två ord som jag tycker överanvänds något oerhört…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s