Lite mer om gasspisen

Jag har fått lite frågor om gasspisen och hur den är installerad och tänkte försöka beskriva lite. 

Gasspisen, eller snarare gashällen, är infälld i bänkskivan på samma sätt om en elektrisk spis. Man behöver ha en lite tjockare skiva och också titta på hur djupt delarna sticker ner under. Vi valde en skiva som är tre cm tjock och fick ha en lite grundare låda (trots extra djup bänk) under spisen. Istället för en 70 cm djup blev den 60 cm. 

Tändningen till spisen är elektrisk så en elkontakt finns monterad bakom också. Men – skulle det vara strömavbrott går det att tända med en tändare eller tändsticka. 

  
I och med att spisen är på en yttervägg var det enkelt. Installatören borrade bara ett hål rätt igenom väggen där ett låsbart skåp noterades. 

  
I skåpet står sedan två stycken gasolflaskor (P11) som är sammankopplade på så sätt att när den ena flaskan tar slut slår den automatiskt över till nästa. I och med att det också finns en mätare som talat om hur mycket gas det finns kvar i flaskan kan man då byta den tomma i god tid innan den andra också är tom. På så sätt står vi aldrig utan gas.    
 
Givetvis har vi ett gaslarm inne och det är monterat under skåpet där spisen sitter. Gas är tyngre än luft och skulle en läcka uppstå ”rinner” den ner och då låter larmet. 

Jag har alltid varit kluven till gasspis. Kontrollbehovet kickar in även om jag gillar hur snabbt man tex reglerar värmen… Nu har vi den och det känns faktiskt bra. Installatören var väldigt bra och pedagogisk och jag känner mig helt trygg. 

Det ska bli riktigt roligt att lära känns spisen och laga mat på den. 

2 reaktioner till “Lite mer om gasspisen

  1. Snyggt! 🙂 Vi ska också renovera köket, lite projekt före (garaget). Men vi har börjat titta och samlar intryck och bra ideér. Vad är det för typ av bänkskiva ni har valt, läste nu att den var 3 cm. Men vad är det för material?
    Ha det gôtt!

    Gilla

    1. Tack. Bänkskivan är laminat men ser ut som och känns nästan som sten. Både snickaren och elektrikern hade den hemma och berömde den och det tar jag som gott betyg. Kom förbi och kika om ni vill. Det händer väl att ni kör förbi då och då 😉 kök är kul men det är verkligen många olika val….

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s