Julafton 2016

Vi skriver annandagen idag och julen har kommit och gått. Efter att för en månad sedan inte riktigt ha vetat hur julafton skulle bli fick vi en riktigt fin jul tillsammans med de närmaste. Alla döttrar var här och både mamma och svärfar anslöt på julafton.

Julafton är ju ett evigt ätande och vårt nya bord fick bekänna färg. Nu behövde vi inte alla 420 cm men valde ändå att förlänga det en bit så att det var gott om utrymme till alla.

Till frukost var vi sex stycken men efter det fylldes huset på.

Hundarna (alla tre) var nöjda med att det fanns någon som klappade mest hela tiden.

Det blev lite av ett elddop för vårt nya kök. Hur väl hade vi egentligen tänkt till och hur många kunde vara i köket och greja samtidigt? Det blev ett starkt godkänt – phu….

Till lunch på julafton äter vi alltid en landgång. Traditionen började när farmor och farfar flyttade till Brasilien 1945 och inte hade tillgång till svensk julmat. Som med allt har tiden och diverse allergier förändrat landgången lite men traditionen lever vidare och jag skulle nog tro att den lär göra det även till nästa generation.

Svärfar och mamma djupt försjunkna i mobilen 🙂

Till Kalle Anka dukas det upp glögg och tillbehör från både Sverige och Tyskland. I år blev det lussekatter, lebkuchen, stollen, klenäter, struvor, bondkakor, korintkakor och chokoherzen. Pepparkakor hade vi dock glömt så det fick vi klara oss utan 🙂

Efter att i alla år ha haft röd julduk busade jag till det lite med grått istället. Med röda inslag förstås och massor av levande ljus förstås. Det var nog tur att vi hade ställt ner golvvärmen ordentligt. Det var inte direkt kallt inomhus.

Sen åt vi – och åt – och åt ännu lite mer. Det var nog ingen som saknade något på julbordet och nya köket funkade precis så bra som jag hade hoppats.

Vi har numera gjort upp med den stora julklappshysterin. Ingen av döttrarna är små längre så vi körde på vår variant av Secret Santa, lottdragning. Tidigare i höst drog vi lott om vem man skulle köpa till. Alla fick sedan önska sig tre saker och en av de sakerna skulle man sedan också få. Beloppsgräns hade vi så klart och alla blev helnöjda med det de fick.

Två omgångar med julklappsspelet hann vi också med. Det är bara sååå roligt. Tänk vilket habegär som uppstår för något som kostar max 50 kr.

Lite ostkaka, tjeckisk julefterrätt och äggost efter det och sedan var julafton över. En riktigt bra sådan.

Nu är huset tomt igen och alla julmat slut. God fortsättning och gott slut på er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s