Ett besök i Dannemora kyrka

Det har sina fördelar att dottern känner kantorn så även om kyrkan egentligen var stängd och låst med stora nyckeln kunde vi besöka den. Dannemora kyrka är en medeltidsskyrka från slutet av 1400-talet som bl a har fantastiska målningar. Skrönan säger att målarmästaren hade flera kyrkor att måla i så Dannemoras utsmyckning fick göras av en lärling. När den väl var klar sägs det att mäster slog ihjäl lärlingen. Han hade liksom lite svårt för konkurrensen…

Kyrkan har funnits under både katolska och protestantiska perioder och väldigt mycket finns sparat. Bl a ett gammalt rökelsekar. Predikstolen är dessutom flyttad. I sakristian finns lite lustigt nog även spår efter björn. Det kommer sig av att golvteglet brändes på plats och en dag när man kom till bygget hade en björn klivit i det mjuka bruket.

Bland det vackraste jag fick se var nog brudkronan från slutet av 1600-talet. Den krävde mycket hår för att kunna bäras och redan på den tiden användes löshår. Så tung som den dessutom är misstänker jag att den som bar kronan fick gå väldigt rak i ryggen för att inte tippa. Otroligt vacker var den i alla fall.

öbruk1

Tänk vad mycket vacker historia det finns i våra gamla kyrkor i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s